Fagiolo ondervond bedreigingen van illegale bookmakers

Fagiolo ondervond bedreigingen van illegale bookmakers

Het grote gokschandaal in de Italiaanse voetbalwereld blijft de gemoederen bezighouden, met steeds meer details die naar buiten komen. Een van de opvallende onthullingen is dat Nicolo Fagioli, een speler van Juventus, bedreigd werd door de illegale bookmakers waar hij bij gokte. Daarnaast blijkt dat zijn toenmalige ploeggenoot bij het Italiaanse elftal onder 21 jaar, Sandro Tonali, hem heeft geïntroduceerd bij deze illegale goksites.

Het verhoor van Fagioli onthult dat Tonali hem voor het eerst vertelde over de illegale goksites in 2021, toen ze samenkwamen op het trainingscomplex van de Italiaanse voetbalbond. Tonali wees Fagioli op verschillende illegale bookmakers, waaronder Icebet en Betart, die in Italië actief waren. Fagioli merkt op dat deze goksites vaak van naam veranderden.

In het begin vond Fagioli het gokken nog leuk, maar al snel werd het een stressvolle situatie vanwege de opgebouwde schuld. Hij noemt de periode van maart tot en met april 2023 als de zwaarste periode, waarin hij een blunder maakte tijdens een wedstrijd met Juventus tegen Sassuolo. Nadat hij werd gewisseld, kon hij alleen nog maar aan zijn gokschulden denken en raakte hij ten einde raad.

Volgens La Gazzetta dello Sport had Fagioli in september 2022 al een gokschuld van € 250.000 opgebouwd. Deze schuld ontstond doordat hij weddenschappen plaatste via de illegale bookmakers, voornamelijk op tennis en wedstrijden uit de Serie B en Lega Pro. Hij benadrukt echter dat hij nooit op zijn eigen team heeft gewed. Uiteindelijk liep zijn totale gokschuld op tot € 2,7 miljoen, omdat hij steeds probeerde zijn verliezen direct terug te winnen.

Fagioli zocht wanhopig hulp bij zijn ploeggenoten en leende € 40.000 van Frederico Gatti. Hij vertelde Gatti dat hij het geld nodig had om een horloge voor zijn moeder te kopen, maar in werkelijkheid gebruikte hij het voor zijn gokverslaving. Ook Radu Dragusin leende hem eenzelfde bedrag, maar beide spelers hebben nooit een cent teruggezien.

Als gevolg van zijn bekentenis over het illegaal gokken op voetbalwedstrijden krijgt Fagioli een schorsing van 7 maanden. Normaal gesproken zou de straf langer zijn, maar omdat hij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie van Turijn naar illegale gokbedrijven, is zijn straf verminderd. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de illegale gokbranche in Italië een omzet genereert van € 25 miljard.

Sandro Tonali, die Fagioli introduceerde bij het illegaal wedden op sportwedstrijden, riskeert mogelijk een langere schorsing. In tegenstelling tot Fagioli zou Tonali wel hebben gegokt op wedstrijden waarin hij zelf niet speelde, toen hij nog onder contract stond bij AC Milan. Hij heeft inmiddels ook schuld bekend en beweert te lijden aan een gokverslaving. In het ergste geval kan Tonali voor vier jaar worden geschorst.

Als je het gokken niet meer onder controle hebt, kun je jezelf inschrijven in Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) via CruksRegister.nl. Eenmaal aangemeld voor deze gokstop, kun je niet meer spelen bij landgebonden en online casino’s. Het is belangrijk om te weten dat Cruks een middel is en geen ultieme oplossing. Als je er niet alleen uitkomt, zoek dan hulp en lees onze pagina over bewust spelen.

Bron: PRO SHOTS / SIPA USA.