IBIA ontving 50 meldingen van verdachte sportwedstrijden in het derde kwartaal

IBIA ontving 50 meldingen van verdachte sportwedstrijden in het derde kwartaal

Het derde kwartaal van 2023 heeft de International Betting Integrity Association (IBIA) 50 meldingen ontvangen over verdachte sportwedstrijden. Tennis en voetbal waren opnieuw de meest gemelde sporten. Opvallend genoeg waren er dit keer geen meldingen over sportwedstrijden in Nederland.

In het rapport van de IBIA wordt vermeld dat er tussen juli en september in totaal 50 meldingen zijn gedaan van sportwedstrijden met verdachte wedpatronen. Van deze meldingen gingen er 15 over tenniswedstrijden en 13 over voetbalwedstrijden. Het Verenigd Koninkrijk was het land waarin de meeste verdachte sportwedstrijden plaatsvonden, met 11 meldingen. Hiervan gingen er 7 over darts, 2 over bowlen, 1 over voetbal en 1 over windhondenrennen.

De meeste meldingen over tenniswedstrijden kwamen van de International Tennis Integrity Agency (ITIA). Deze organisatie houdt toezicht op de integriteit van de tenniswereld en legt regelmatig schorsingen op aan spelers die de regels overtreden. Vaak gaat het hierbij om laaggeplaatste spelers die geld aangeboden krijgen om specifieke punten of de hele wedstrijd te verliezen. De International Table Tennis Federation (ITTF) deelde ook meldingen met de IBIA, met name over verdachte tafeltenniswedstrijden in Tsjechiƫ en Duitsland.

Wat betreft voetbalwedstrijden waren er vijf meldingen over wedstrijden in Braziliƫ. Het land heeft al langer te maken met een groot gokschandaal dat de voetbalclubs en de voetbalbond bezighoudt. In mei werd een grootschalig onderzoek aangekondigd naar matchfixing in de hoogste voetbalcompetities van Braziliƫ, waarbij zestien personen verdacht werden van betrokkenheid. Het Braziliaans Instituut voor Verantwoordelijk Spelen (IBJR) kondigde aan samen te werken met de IBIA om matchfixing tegen te gaan. Er zijn al sancties opgelegd, waaronder een levenslange schorsing voor de Braziliaanse voetballer Marcos Vinicius Alves Barreira, die schuldig werd bevonden aan betrokkenheid bij wedstrijdmanipulatie.

Hoewel er geen meldingen waren over Nederlandse sportwedstrijden in het derde kwartaal van 2023, blijft het belangrijk om waakzaam te zijn voor verdachte wedpatronen en mogelijke matchfixing. De IBIA en andere integriteitsorganisaties blijven zich inzetten om de integriteit van sportwedstrijden wereldwijd te waarborgen.

Let op: Dit artikel bevat affiliate-links. Als u via zo’n link een account aanmaakt bij een online kansspelaanbieder, ontvangen wij daar een commissie voor, zonder extra kosten voor u. Onze partners hebben geen invloed op de redactionele inhoud en reviews van CasinoNieuws.